Idealne ciasto post-karnawałowe, pre-tłusto czwartkowe. Tak, by się przygotować na dzień pożerania pączków, przy tym jakimś cudem nie zamula, sprawiając, że sięgamy po kolejne kawałki praktycznie nie mogąc przestać.
Jak w przypadku wszystkich innych brownie - nie jest wysokie. Nie jest wyrośnięte i nie jest i nigdy nie będzie puszystym murzynkiem. Jest za to przeraźliwie smaczne i uzależniające, o cudownym smaku likieru i czekolady. Sernika prawie w nim nie czuć, bo jest go tylko tyle, by dorobić śliczny, jasny dodatek i podkład dla likieru. Ale to tym lepiej. Ten niewielki twist serowy tylko podbija nam słodki alkoholiczno-kremowy smak tego dodatku.
Nie ma więc co dłużej deliberować, jeśli macie w domu czekoladę i chociaż pół ocalałej szklanki likieru Baileys, oraz jakąś godzinę na poświęcenie dla szaleństwa kuchennego, zakasujemy rękawy i lecimy z tym koksem:
Przepis wzięty stąd. Modyfikowany pod względem ilości składników.
Please scroll below for the "red" recipe in english version:)
Składniki:
Na sernikowy twist:
90 gramów serka kremowego (bez soli!) w temperaturze pokojowej
2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
1/4 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżka mąki
2 łyżki likieru Baileys
Na brownie:
2 czekolady gorzkie połamane w kawałki
3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Na lukier:
2 łyżki likieru Baileys
8 łyżek cukru pudru
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik na 176 stopni Celsjusza.
Blaszkę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia.
Przystępujemy do zrobienia twistu sernikowego.
W misce od miksera ubijamy serek kremowy i masło, aż przybiorą formę puszystej masy.
Dosypujemy cukier i dorzucamy jajko, miksujemy aż się wszystko połączy.
Dosypujemy mąkę, dolewamy likier Baileys i raz jeszcze ubijamy. Gotowy sernikowy twist odstawiamy na bok.
Robimy masę brownie.
Czekoladę i masło topimy w kąpieli wodnej, aż będą płynne. Nieco studzimy.
W osobnej misce miksujemy razem cukier i jajka aż zgęstnieją nieco, tak około 2 minut.
Do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Dolewamy czekoladę z masłem i ekstrakt waniliowy. Wszystko razem starannie miksujemy.
3/4 powstałej masy brownie przekładamy na wyścieloną papierem blaszkę.
Następnie na nią wylewamy masę sernikową, rozprowadzając ją po całej powierzchni masy brownie, pozwalając spływać po bokach itp.
Na wierzch masy sernikowej wykładamy ciapy pozostałej masy czekoladowej tak by znalazły się na całej powierzchni ciasta. Używając do tego celu łyżki lub końcówki noża, robimy dekoracyjne wzorki z masy sernikowej i ciapek brownie na jej powierzchni, dążąc do uzyskania marmurkowego wzoru na powierzchni i przeniknięcia sernika do środka brownie.
Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy około 25 minut. Po wyjęciu na ciapkach brownie powinna być widoczna charakterystyczna skorupka, a masa sernikowa powinna być upieczona. Pozwalamy mu ostygnąć.
Robimy lukier.
Mieszamy likier z cukrem w osobnej miseczce, żonglując ilością cukru i likieru w zależności od tego ile chcemy go otrzymać i jak gęsty. Wylewamy go na jeszcze ciepłe brownie, rozprowadzając starannie po całej powierzchni. Zostawiamy by stężał na conajmniej 15 minut.
Kroimy w kwadraty i możemy podawać.
Smacznego:)
Ingredients:
For a cheesecake twist:
90g cream cheese, room temperature
2 tbspns butter, room temperature
1/4 cup of sugar
1 egg
1 tbspn of flour
2 tbspns of Bailey's Irish Cream
Brownie:
170g baking chocolate
3 tbsps unsalted butter, room temperature
½ cup sugar
2 eggs
½ cup all purpose flour
½ tsp baking powder
¼ tsp salt
2 tsps vanilla extract
For a Bailey's glaze:
2 tbspns Bailey's Irish Cream
8 tbspns caster sugar
The making of:
Preheat the oven to 350°F.
Put a sheet of baking paper on your baking pan.
First we're making a cheesecake twist. Using electric mixer, beat cream cheese and butter in medium bowl until light and fluffy.
Gradually add sugar and a egg and beat until well blended.
Mix in flour and Irish Cream. Set mixture aside.
Now we're making brownie. Stir baking chocolate and butter in heavy small saucepan over low heat until smooth. Cool slightly.
Using electric mixer, beat sugar and eggs in large bowl until slightly thickened, about 2 minutes.
Mix in flour, baking powder and salt. Mix in chocolate mixture and extract.
Spread 3/4 of chocolate batter in prepared pan.
Spread cream cheese mixture over chocolate batter, allowing it to cover the chocolate completelly.
Spoon remaining chocolate batter over top of cream cheese mixture. Using tip of knife or a spoon, gently swirl through batter, forming marble design.
Bake brownie about 25-30 minutes. Chocolate batter on the top should have a visible crispy cover, and a cheesecake twist should be baked. Let it cool.
Finally, we're making a glaze. Combine powdered sugar and Irish cream. While still warm, glaze over brownie. Let sit for 15 minutes.
Cut in squares and serve.
Eat plenty:)